Kategorie
 
 
 
 
 

ZÍSKÁVÁNÍ PITNÉ VODY BĚHEM POBYTU V PŘÍRODĚ

Pondělí, 02 září 2024
ZÍSKÁVÁNÍ PITNÉ VODY BĚHEM POBYTU V PŘÍRODĚ

Voda, resp. její pití, patří mezi základní a nezbytné potřeby člověka, jakož i jiných živočichů. Nedostatečný pitný režim může způsobit dehydrataci. Její příznaky jsou např. bolesti hlavy, zdvojené vidění, točení hlavy, podrážděnost, suchá ústa a popraskané rty. Absolutní nedostatek vody, resp. dehydratace může člověka zabít průměrně v průběhu tří dnů.

ZABEZPEČENÍ DOSTATKU PITNÉ VODY

Pokud se chystáte do přírody pro turistiku nebo pobyt, vždy si zabalte dostatek vody i do zásoby. Myslete i na to, že vodu nemusíte jen pít, ale můžete z ní i něco uvařit. Vždy si zjistěte, zda v dané lokalitě je i zdroj čisté a pitné vody, abyste si vodu mohli v případě potřeby doplnit. V případě, že se v přírodě nečekaně ocitnete bez vody, tak budete muset improvizovat. Pokud najdete zdroj vody, tak základními zásadami jak poznáte, že je voda pravděpodobně pitná jsou bezbarvost (čirá voda), neutrální chuť a vůně. Ani tyto znaky však nezaručí, že voda je 100% pitná a bez závad, proto to s jejím pitím nepřehánějte, mohlo by to způsobit přinejmenším zažívací potíže. Je pravděpodobné, že tekoucí voda (potok, řeka, pramen) bude méně závadná než voda z jezera, přehrady nebo louže.

Vodu získanou v přírodě je vhodné přefiltrovat, přičemž je k tomu několik způsobů. Třeba ji přelít do nějaké nádoby přes kus látky. Na látku je vhodné nasypat i např. listy, štěrk, trávu (ne však hlínu) a rozdrcené dřevěné uhlí. Tyto všechny prvky Vám pomohou vyčistit vodu a snížit obsah jejího železa. Následně je třeba vodu převařit alespoň 10 minut a zabít tak možné viry a bakterie. Pokud by se Vám nechtělo uvedené procedury v přírodě podstupovat, na vyčištění vody existují i ​​technická zařízení – filtry.

FILTRACE VODY TECHNICKÝMI PROSTŘEDKAMI

Trh nabízí různá filtrační zařízení, která si můžete s sebou vzít do přírody a přefiltrovat vodu v případě potřeby. Jedním z nich je např. zařízení Katadyn Hiker Pro, který je filtrační pumpou. Díky němu si můžete přečerpat a přefiltrovat vodu z přírodního zdroje do nějaké nádoby nebo láhve. Životnost filtru je přes 1 000 l vody a spolehlivě eliminuje bakterie, cysty, řasy, usazeniny a jiné nečistoty.

Menším zařízením této švýcarské značky je filtr s lahví Katadyn Befree. Láhev je skládací a pružná, filtr s technologií EZ-Clean Membrane™ má životnost do 1000 l přefiltrované vody a eliminuje bakterie, mikroorganismy, cysty, usazeniny a čistí i mírně zakalenou vodu. Menší filtrační zařízení nabízí také německá značka Surao ve svém modelu filtru s lahví filtru s lahví Life 2 Go Basic. Výhodou tohoto zařízení je skutečnost, že filtr lze našroubovat přímo i na standardní PET láhve. Filtr má také životnost do 1 000 l přefiltrované vody a odstraňuje až 99.99 % škodlivých látek z vody, včetně bakterií a mikroorganismů.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze